Puppy cursus 

De eerste socialisatie heeft, als het goed is, al plaats gevonden bij de fokker want de eerste periode is tot de 8e week. Vanaf de 8e tot de 12e week heb je de 2e socialisatieperiode. Het is van belang dat de pup in deze periodes regelmatig kennismaakt met de dingen waar hij in de toekomst mee te maken krijgt. 

Maar wat vooral van belang is, is dat de hond met de eigenaar een goede band opbouwt!

Als de hond op zijn eigenaar kan vertrouwen en weet wat er van hem verwacht wordt, dan kunnen jullie samen de hele wereld aan.

Regelmatig krijgen wij de vraag of het erg is dat de pup nog niet alle entingen heeft gehad. De kans op besmetting is erg klein en weegt niet op tegen het niet goed socialiseren in deze belangrijke periode.

 

Aan de hand van de basisoefeningen leren we jullie als eigenaar wat te doen in welke situatie. Dat gaan we meteen in de praktijk oefenen. De lessen worden namelijk gegeven op verschillende locaties, zowel in een woonwijk, als bij een kinderboerderij/ hertenkamp en manege. Vlak bij scholen, in de buurt van een markt,  etcetera. 

Daar kunnen we gelijk praktische handvatten aanreiken en inspringen op onverwachte dingen of zien we waar er nog werk aan de winkel is.

 

We leren de eigenaren ook goed te kijken naar wat de pup laat zien aan gedrag. Jij kunt de hond wel mee willen nemen naar een drukke markt, maar vind je hond dat wel fijn? Je kunt je hond namelijk ook te veel overspoelen qua indrukken. En vind je pup dat geaai van wildvreemde mensen nou wel echt zo leuk? En hoe los je dat op?

 

We geven de eigenaren allerlei tips over het vervoer in de auto, hoe te handelen bij een trimmer en dierenarts, en wat te doen als je hond angstig is.

Ook besteden we in ruime mate aandacht aan het lopen aan de lijn zonder dat de hond trekt. En geven we tips over riemen, halsbanden enzovoorts.

We leren de eigenaar hoe je een pup kunt begrenzen. Want niet alles kun je zomaar negeren van je hond. Niet alles gaat vanzelf weg als je er geen aandacht aan besteed.

Daar waar het veilig kan kijken we naar een goede match qua spelen, en we geven dan meteen uitleg bij het spelgedrag van de honden.

In onze theorieavond geven we nog meer uitleg over gedrag van de honden bij het spelen. En wat stresssignalen zijn en kalmerende signalen.

 

Kort samengevat werken we aan:

Binding eigenaar-hond

Socialisatie en habituatie

Niet najagen van dieren, auto’s, fietsers, enz.

Negeren van prikkels

Aandacht hebben voor de eigenaar

Lopen aan de lijn zonder trekken

Omgaan met visuele en geluidsprikkels

Aaien en betasten van de hond

Tillen en vervoeren in de auto

 

De puppycursus word voornamelijk gegeven in Vriezenveen met zo af en toe een uitstapje naar een bos in Hoge Hexel.